Käyttäjäryhmien liikunnan edistäminen käyttömaksupolitiikalla

Lapin aluehallintovirasto

Miten kunta edistää käyttäjäryhmien liikuntaa käyttömaksupolitiikalla?

Lapissa ja koko maassa lasten ja nuorten käyttämät liikuntapaikat olivat ilmaisia yli puolessa kunnista. Ulkokentät ja koulujen liikuntasalit olivat tavallisimpia ilmaisia liikuntapaikkoja.

Liikunnasta vastaavien viranhaltijoiden mukaan kunnalliset liikuntapaikat olivat ilmaista lapsille ja nuorille 11 Lapin kunnassa (52 %) (Kartta 8.9.1.). Tieto ei ole kuitenkaan yksiselitteinen, koska joissakin näistä kunnista alennettua maksua perittiin esimerkiksi jää- ja uimahalleissa. Ilmaisia vuoroja lapsille ja nuorille halleissa oli urheiluseuratoiminnassa tai tiettynä aikana päivällä. Koko maassa ilmaisia vuoroja lapsille ja nuorille ilmoitti antavansa 59 prosenttia kunnista. Lapissa 13 kuntaa tarjosi ilmaisia liikuntapaikkoja soveltavan liikunnan ryhmille, mikä oli vähän enemmän kuin koko maassa. Aikuiset ja kilpa-urheilijat saivat käyttää ilmaisia liikuntapaikkoja kahdeksassa kunnassa (Kuvio 8.9.1.).

Lapissa Kemi, Keminmaa, Muonio ja Rovaniemi ja koko maassa kunnista runsaat puolet huomioi harrastekustannusten nousun maksupolitiikassaan pitämällä liikuntapaikkojen käyttövuorot ilmaisina lapsille ja nuorille. Lisäksi kunnat alensivat hintoja ja tukivat seurojen käyttövuorojen ostoa (Kuvio 8.9.2.). Lapissa vain 10 kuntaa ilmoitti huomioivan harrastuskustannusten nousun, joten kuvion luvut ovat suuntaa antavia.

Lapissa kuten koko maassakin ilmaisia liikuntapaikkoja lapsille ja nuorille olivat yleisurheilu- ja pallokentät sekä koulujen liikuntasalit (Kuvio 8.9.3.). Jää- ja uimahalleissa sekä kuntosaleissa lasten ja nuorten käyttövuorojen hinnat olivat alennettuja

 

 

 

Kuvio 8.9.1. Liikuntapaikkojen maksut käyttäjäryhmille

Lähde: Aluehallintovirastojen kysely, lokakuu 2015

Kuvio 8.9.2. Tavat, joilla huomioidaan lasten ja nuorten harrastuskustannusten nousu

Lähde: Aluehallintovirastojen kysely, lokakuu 2015

Kuvio 8.9.3. Lasten ja nuorten liikuntapaikkojen maksullisuus

Lähde: Aluehallintovirastojen kysely, lokakuu 2015

Kartta 8.9.1. Liikuntapaikkojen maksut käyttäjäryhmille

Lähde: Aluehallintovirastojen kysely, lokakuu 2015